ICT Concept actueel

Nieuws

Petya: De belangrijkste zaken op een rij

28/06/2017 -

Enkele weken na WannaCry is sinds gisteren de uitbraak van Petya volop in het nieuws. Wereldwijd leidt Petya tot grote problemen, vooral in het bedrijfsleven. Wat doet ICT Concept en wat kunt u zelf doen om uw organisatie te beschermen tegen ransomware? 

Wat moet u weten?

Sinds gisteren heeft een grote uitbraak van ransomware (Petya) plaatsgevonden die wereldwijd voor grote problemen heeft gezorgd. Petya lijkt zich puur op het bedrijfsleven te richten; het virus verspreidt zich niet via internet naar willekeurige andere computers, zoals met WannaCry wel gebeurde. Beveiligingsexperts raden aan om niet te klikken op verdachte links en bijlages bij e-mails. Om infecties te voorkomen is het verder belangrijk om besturingssystemen en andere software te voorzien van de laatste updates. 

Wat doet ICT Concept?

ICT Concept heeft direct na bekendmaking van het virus een team geformeerd om de impact op onze systemen te bepalen. Conclusie is dat het ICT Concept Private Cloudplatform niet is getroffen door dit virus. Wel blijven we de situatie continu monitoren. Het virus verspreidt zich razendsnel en daarom houdt ICT Concept de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

In het uiterste geval dat ICT Concept in moet grijpen op het Private Cloudplatform, dan zullen noodzakelijke maatregelen direct worden doorgevoerd, zonder vooraf een onderhoudsvenster af te kondigen. We rekenen op uw begrip hiervoor.

Wat kunt u zelf doen om niet geïnfecteerd te raken met Petya?

  • De belangrijkste maatregel is uw Windows PC up-to-date houden. Voer daarom altijd direct de laatste updates door op alle Windows PC’s.
  • Aanvullende netwerksegmentatie, firewalling maatregelen en bestandsaanpassingen – zoals wij hebben toegepast op ons Private Cloudplatform – kunnen ook toegepast worden op uw lokale infrastructuur. Vraag gerust bij uw contactpersoon van ICT Concept indien u niet zeker bent of dit is geregeld.
  • Verder gelden de zaken die u altijd dient toe te passen om veilig te werken. Open geen bijlagen bij e-mails afkomstig van onbekenden, wees oplettend bij gebruik van internet en wees voorzichtig met het gebruik van publieke Wi-Fi.

Heeft u vragen over ransomware?

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben over Petya, dan kunt u contact opnemen met onze servicedesk. Merkt u ongebruikelijke zaken op, informeer ons direct via servicedesk@ict-concept.nl of telefonisch via 088 002 84 23.