ICT Concept actueel

Nieuws

Windows 11 gloort aan de horizon: een eerste blik op dit nieuwe besturingssysteem

07/07/2021 -

Microsoft heeft een eerste officiële preview versie van zijn nieuwe besturingssysteem Windows 11 vrijgegeven. Dit betreft een vroege versie om systeembeheerders en IT-bedrijven alvast een voorproefje te geven van wat er komt. En aangezien Windows 10 alweer 6 jaar oud is, werd het ook wel tijd voor wat nieuws. Nieuwsgierig als onze technische collega’s zijn, doken ze op deze preview versie zodat we nu alvast een klein tipje van de sluier kunnen lichten.


De startbalk is in Windows 11 gecentreerd

Michael Draaijer - System Engineer: “De interface heeft een flinke opfrisbeurt gehad, en wat het meeste daaraan opvalt, is dat de startbalk niet meer links, maar in het midden is uitgelijnd. Je ziet duidelijk dat er nog meer wordt ingezet op de integratie van zaken als Office 365 en Teams. Ook vind ik de Microsoft Store een aardige toevoeging; een ingebouwd app store die het op termijn ook mogelijk gaat maken om applicaties van het Android besturingssysteem te installeren. Ook is er nu definitief afscheid genomen van Internet Explorer, Edge is nu echt de definitieve vervanger. Dat is wel goed om te weten, mocht je als organisatie nog gebruikmaken van een webapplicatie die alleen in Internet Explorer werkt.”


Iconen voor onder andere persoonlijke mappen zijn opgefrist

Marcel van Weel - DevOps Engineer: “Ik ben allereerst even door de technische eisen gaan bladeren. Microsoft doet voor het eerst sinds lange tijd weer een grote update waarbij bepaalde hardware straks het nieuwe besturingssysteem gewoon niet gaat ondersteunen. Zo moet de computer uitgerust zijn met een moderne processor met minstens twee cores, een zogenaamde UEFI-bios en voorzien zijn van een zogenaamde TPM: Trusted Platform Module. Die TPM vereiste is interessant, want dat laat zien dat Microsoft de beveiliging ontzettend serieus neemt. Overigens is het zo dat zo’n beetje iedere laptop die in de afgelopen jaren op de markt is gekomen, gewoon aan deze eisen kan voldoen.”


Het bureaublad kan tot persoonlijk dashboard worden gemaakt

Carlo van Dongen - Senior System Engineer: “Het hele OS ziet er goed uit, de nieuwe interface is heel overzichtelijk en verfrissend. Ook vind ik dat het opstarten een stuk sneller gaat. Zoals bij elk nieuw besturingssysteem is het met sommige onderdelen soms even zoeken naar goed werkende drivers, maar daar was met wat kennis wel uit te komen. En zoals ook gebruikelijk bij een nieuw besturingssysteem, zijn sommige instellingen soms verplaatst naar een andere plek in het systeem.”


Zoeken naar apps en informatie

Ben Greeve - System Engineer: “Een enorme visuele vooruitgang, echt een inhaalslag wat mij betreft. Windows 10 was wat grof en industrieel en Windows 11 oogt veel frisser, kleurrijker en netter. Toch is het ook weer niet zo extreem dat het de overgang van Windows 10 naar Windows 11 in de weg staat. Sterker nog: die overgang gaat heel soepel worden voor de gebruikers denk ik. Het startmenu is wat uitgebreider, deze bevat nu ook zaken als recente bestanden en nieuws/weer. Ook een klein handigheidje is dat vensters met een nieuwe functie bij de afsluit/maximaliseer knoppen, eenvoudig links of rechts gezet kunnen worden. Dat kan ook nu al met een sneltoets, maar dit is voor sommige toepassingen wel handig. Tot slot zegt Microsoft dat het nieuwe besturingssysteem ongeveer 40% sneller is, en voor zover ik nu kan inschatten, voelt het systeem inderdaad een stuk sneller aan dat zijn voorganger.”


Schermen kunnen eenvoudiger geordend worden

Windows 11 verwacht in 2021

Windows 11 verschijnt naar verwachting eind 2021 en zal als upgrade aan Windows 10 gebruikers beschikbaar worden gesteld. Uiteraard houden wij als ICT Concept de ontwikkelingen rond Windows 11 goed in de gaten.