ICT Concept actueel

Nieuws

Blog: Zelf meerijden op je cloud

18/07/2019 -

Hendri van Norden, Directeur Sales en Marketing: Autoracen is mijn passie. Niet enkel als supporter van Max, maar zelf ben ik ook vaak en graag op het circuit. Het gevoel van controle hebben over zo’n krachtige machine op vier wielen doet mijn jongenshart nog altijd overslaan. Als ik achter het stuur kruip en met hoge snelheid over het circuit raas dan is controle alleen een understatement geworden. Ik wil niet alleen controle, ik wil meer... Ik wil inzicht, gevoel en met al mijn zintuigen op scherp wil ik die ‘controle’ ook sturen. 

In deze blog wil ik niet gelijk een één op één relatie leggen tussen onze clouddiensten en mijn racepassie, maar ik zie zeker wel overeenkomsten.

Het gevoel dat je de macht over het stuur verliest
In mijn begindagen op het circuit verloor ik nog wel eens de macht over het stuur. De grindbak voorkwam daarbij dat ik dan radicaal uit de bocht vloog, maar één ding heb ik hiervan wel geleerd. Ik heb inzicht nodig in wat de auto doet, in iedere situatie, om te begrijpen welke kant ik op ga en hoe ik bij moet sturen. Ik moet het voelen aan het stuur, zien op de baan, maar nog meer heb ik het inzicht wat mijn dashboard geeft nodig. Alleen dan heb ik het volledige overzicht en kan ik de veiligste en snelste race rijden. 

Zo is het ook bij een cloud omgeving. Omdat je je ICT feitelijk uit handen geeft, bijvoorbeeld aan ons, kan je het niet meer aanraken van je server of het zien van je harde schijven een gevoel van onzekerheid of onmacht geven. Je vraagt je dan wellicht af: gebeurt er niets geks met mijn data? Is het allemaal wel zo stabiel en snel als ze beloven? En hoe weet ik op ieder moment wie er bij mijn data kan?

Het CloudPortal als dashboard
Om inzicht te geven en te zorgen dat onze klanten kunnen zien wat er in de cloud omgeving gebeurt, hebben we het CloudPortal ontwikkeld. Het CloudPortal biedt o.a. de mogelijkheid om in te zien welke gebruikers van een bedrijf actief zijn op de omgeving, welke beheeractiviteiten er door ICT Concept zijn uitgevoerd (audit logs) en geeft informatie over back-ups en de belangrijkste gebruiksstatistieken van het platform. 

Zo bieden we onze klanten meer transparantie in, en meer controle over, het gebruik van het platform. In de praktijk is het nu al mogelijk om hiermee snel inactieve accounts of mailboxen te signaleren, en in de toekomst wordt het zelfs mogelijk een aantal zaken met een druk op de knop zelf te regelen.

Eerst meerijden, daarna samen rijden
Het platform is gericht op het geven van inzicht en om een controlemechanisme te geven. “Is dat dan nodig?” Nee, niet persé, we zijn ISO27001 en ISAE3402 gecertificeerd en dat biedt al voldoende zekerheid, maar net als op het circuit biedt de mogelijkheid om mee te kijken gemoedsrust.

We beginnen met het CloudPortal met “meerijden”; meekijken met wat er gebeurt maar nog niet zelf achter het stuur. Is het tijd om zelf te gaan sturen, dan installeren we een “tweede stuur” waarmee kleine stuurbewegingen zelf te maken zijn. Uiteraard zitten wij er dan nog altijd naast en sturen we bij waar nodig.